Γεώργιος Μολφέτας

¨Το μεγαλύτερο χωριό απ’όσα πήγες κι είδες, η γη πετρώδης και σκληρά παράγουσα νταήδες. Χωριό πολύ φιλότιμο κι ανδρειωμένο μέρος, ο κόσμος τις απόκριες ντύνεται σκουμποέρος…¨

Γεώργιος Μολφέτας

Δηλινάδες υπό την πολεμική σημαία του Αγίου Μάρκου, στα 1734

Η Βενετία κατά τoν 18ο αιώνα, είχε δημιουργήσει και εκπαιδεύσει έντεκα τάγματα, στελεχωμένα με μισθοφόρους από τις κτήσεις της, σε Δαλματία & Επτάνησα, αλλά και από Έλληνες των τουρκοκρατούμενων περιοχών και λοιπούς Βαλκάνιους. Κάθε τάγμα περιελάμβανε οκτώ λόχους των 54 ανδρών. Βασικά κέντρα συγκέντρωσης και εκπαίδευσης των ανδρών αυτών, υπήρχαν σε περιοχές της ιταλικής χερσονήσου, αλλά και στην Κέρκυρα. Σε έγγραφο της Βενετικής διοίκησης, έτους 1734, την μελέτη του οποίου επιμελήθηκε ο Γεώργιος Πλουμίδης, καταγράφονται 169 Κεφαλλήνες & Ιθακήσιοι, σε έξη λόχους με σχεδόν αμιγή ελληνική στελέχωση, εκ των οποίων ένας φέρει ονομασία «Λόχος Κεφαλληνίων» με έδρα το Λενιάγκο της Βερόνα. Σε αυτούς τους λόχους βρίσκουμε ονόματα από διάφορες περιοχές του νησιού αλλά και πέντε από τα Δηλινάτα (δυο εκ των οποίων βαθμοφόροι).

Φωτογραφία του Orestis Kappatos.

 

Ακολουθούν τα ονόματα : 
Sargente Athanasio Peffani στον 6ο λόχο
Caporal Spiro Cacurato στον 6ο λόχο
Gianni Langussi στον 3ο λόχο
Alippio Massarachi στον 6ο λόχο 
Constantin Cacurato στον 6ο λόχο

Τα στοιχεία προέρχονται από το βιβλίο « Κεφαλληνιακά χρονικά τόμος 5» της Εταιρείας Κεφαλληνιακών & Ιστορικών Ερευνών , βιβλίο από το αρχείο του Yangos Metaxas, όπου και η μελέτη Γ. Πλουμίδη. 

Ορέστης Καππάτος

 

Φωτογραφία του Orestis Kappatos.

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθε περισσότερα Αποδοχή