Γεώργιος Μολφέτας

¨Το μεγαλύτερο χωριό απ’όσα πήγες κι είδες, η γη πετρώδης και σκληρά παράγουσα νταήδες. Χωριό πολύ φιλότιμο κι ανδρειωμένο μέρος, ο κόσμος τις απόκριες ντύνεται σκουμποέρος…¨

Γεώργιος Μολφέτας

Αιμοδοτικός Φορέας Διλινάτων

 

Σε μια εποχή όπου οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί  είναι δύσκολες για όλους, εμείς στα Διλινάτα απαντάμε με …αλληλεγγύη και ...δεσμούς αίματος.

Δημιουργήσαμε τον Αιμοδοτικό Φορέα Διλινάτων   με σκοπό να αποδείξαμε έμπρακτα τη συμπαράσταση μας προς τον διπλανό μας και αποφύγαμε σκόπιμα τη λέξη «τράπεζα αίματος » αφού κανείς ποτέ δεν πρόκειται να βρεθεί… χρεωμένος από αυτή τη συνεργασία.
 
 
Η ανταπόκριση είναι ικανοποιητική για τα δεδομένα και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία , βάζει σταδιακά στη ζωή όλων μας την εθελοντική αιμοδοσία. Αναλυτικά η σύσταση και ο σκοπός της συνεργασίας εθελοντικής αιμοδοσίας:
 
Άρθρο 1. Δρομολογείται συνεργασία εθελοντικής αιμοδοσίας με την ονομασία «Αιμοδοτικός Φορέας Διλινάτων» με έδρα το  Νοσοκομείο Αργοστολίου. Πρόκειται για  πρωτοβουλία Διλινάδων σε συνεργασία μετους  δύο συλλόγους του χωριού σε  Διλινάτα και Αθήνα.
 
Άρθρο 2. Σκοπός της είναι :-Η δημιουργία διαρκούς ποσότητας αίματος για την αντιμετώπιση των αναγκών των μελών της και όλων των συγχωριανών εφόσον αυτό είναι δυνατό.-Η παροχή βοήθειας και η συμπαράσταση για την εξεύρεση αίματος στις έκτακτες ανάγκες των μελών , όταν δεν υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης.- Η ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης και εθελοντικής προσφοράς αίματος.

Άρθρο 3. Ο Αιμοδοτικός Φορέας Διλινάτων   λειτουργεί σε συνεργασία με το τμήμα
αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Αργοστολίου που τηρεί αρχείο αιμοδοτών και παρακολουθεί τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των μελών του.
 
Τα μέλη και η διάκριση τους

Άρθρο 4. Τα μέλη του Αιμοδοτικού Φορέα  διακρίνονται σε τακτικά και μη τακτικά.
Τακτικά μέλη μπορούν να γίνουν όλο όσοι κατάγονται ή διαμένουν
 σ τα Διλινάτα Κεφαλληνίας  και έχουν τη δυνατότητα να είναι αιμοδότες .  Από κει και πέρα για να οριστεί  κάποιος ως τακτικό μέλος θα πρέπει νασυμμετέχει στην εθελοντική αιμοδοσία δίνοντας αίμα τουλάχιστον  μια-δύο φορές  τον χρόνο. (Κάθε υγιές μέλος μπορεί να δώσει
αίμα κάθε
  3-4 μήνες).Μη τακτικά μέλη ονομάζονται όλοι όσοι κατάγονται ή διαμένουν  στα Διλινάτα Κεφαλληνίας και δεν μπορούν (λόγοι υγείας υπερήλικες, μικρά παιδιά..) να είναι εθελοντές αιμοδότες.

Άρθρο 5. Κάθε τακτικό μέλος του Αιμοδοτικού Φορέα  έχει προτεραιότητα και μπορεί να ζητήσει αίμα για δικές του ανάγκες ,για συγγενείς Α΄ βαθμού (παιδιά, γονείς, συζύγους, αδέρφια)ή για οποιοδήποτε άτομο επιθυμεί.

Άρθρο 6. Τακτικό μέλος μπορεί να γίνει και οποιοσδήποτε θέλει να συνεισφέρει στον  Αιμοδοτικό Φορέα Διλινάτων   χωρίς να έχει απαραίτητα  καταγωγή από το χωριό.

Άρθρο 7.Τα μη τακτικά μέλη εξυπηρετούνται κανονικά με την προϋπόθεση φυσικά να υπάρχει απόθεμα αίματος.-Κάθε μη τακτικό μέλος που εξυπηρετήθηκε μπορεί εφόσον βέβαια έχει τη δυνατότητα, να επιστρέψει τον αριθμό μονάδων
 που χρησιμοποίησε, σε βάθος
χρόνου.

Η διαδικασία της αιμοδοσίας

Άρθρο 8: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσφέρουν αίμα στο τμήμα αιμοδοσίας οποιουδήποτε νοσοκομείου. Ωστόσο οφείλουν να ενημερώνουν το νοσοκομείο ότι η αιμοδοσία τους γίνεται για τον Αιμοδοτικό Φορέα Διλινάτων που εδρεύει στο νοσοκομείο Αργοστολίου. Η διευκρίνιση έχει ιδιαίτερη σημασία από πλευράς στοιχείων για  την ενημέρωση των καρτελών των αιμοδοτών καθώς και για την αποφυγή διαφορών με το τμήμα αιμοδοσίας.

Άρθρο 9: Όσοι  είναι ήδη  εθελοντές αιμοδότες μπορούν να εντάξουν στον Αιμοδοτικό Φορέα Διλινάτων ,  εφόσον θέλουν,  τις μονάδες αίματος  που δεν έχουν διανείμει.

Άρθρο 10: Η πρωτοβουλία του Αιμοδοτικού Φορέα Διλινάτων αποτελείται από μια τριμελή επιτροπή που απαρτίζεται από τους :Σουπιωνά Ροζάνα , Γασπαράτου Ελένη  και Άγγελο Σκλαβουνάκη .
Η συγκεκριμένη επιτροπή θα τηρεί αρχείο με τους τακτικούς αιμοδότες
  και θα φροντίζει για τη καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των αναγκών που υπάρχουν. Παράλληλα θα έχει την αρμοδιότητα να διαχειρίζεται το  αίμα σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών.

Άρθρο 11: Η τριμελής επιτροπή θα παρουσιάζει κάθε εξάμηνο την αναλυτική κίνηση των αιματολογικών συνδιαλλαγών   στα Δ.Σ. των  συλλόγων του χωριού, ώστε να υπάρχει μια  σχετική αναφορά πεπραγμένων. Εφόσον οι σύλλογοι  κρίνουν παρατυπία ή κακή λειτουργία μπορούν να εισηγηθούν για αντικατάσταση της.

Άρθρο 12: Όσοι κατοικούν εντός Νομού Κεφαλληνίας θα επικοινωνούν με την Ροζάνα Σουπιωνα (τηλ.6970708319)εφόσον δώσουν αίμα ή θέλουν να πάρουν.  Για τον ίδιο λόγο θα επικοινωνούν με την Ελένη Γασπαράτου (τηλ. 6957359828) όσοι διαμένουν  στον Νομό Αττικής και με τον Άγγελο Σκλαβουνάκη (τηλ.6937145785) όσοι βρίσκονται σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας ή του εξωτερικού.

Άρθρο 13  : Σεπερίπτωση διάλυσης της συνεργασίας εθελοντικής αιμοδοσίας το υπάρχον απόθεμα περιέρχεται στο Νοσοκομείο Αργοστολίου.
 

ΑΙΜΟΔΟΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ  ΔΙΛΙΝΑΤΩΝ

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθε περισσότερα Αποδοχή