Γεώργιος Μολφέτας

¨Το μεγαλύτερο χωριό απ’όσα πήγες κι είδες, η γη πετρώδης και σκληρά παράγουσα νταήδες. Χωριό πολύ φιλότιμο κι ανδρειωμένο μέρος, ο κόσμος τις απόκριες ντύνεται σκουμποέρος…¨

Γεώργιος Μολφέτας

Το… κεφαλονίτκο τραγούδι και χορός της Καρπάθου!(vids)

 

Το dilinata.gr σας παρουσιάζει ένα σπάνιο παραδοσιακό τραγούδι και χορό  της όμορφης γωνιάς των Δωδεκανήσων  που αναφέρεται στο νησί μας και το χορεύουν με τη δική τους «τρέλα».

 

Πρόκειται για ένα τραγούδι που προέρχεται από την Όλυμπο Καρπάθου καθώς ο δημιουργός του προερχόταν από εκείνο το μέρος , όταν συνάντησε στο διάβα του …κεφαλονίτικα καράβια που περίμεναν να φύγουν.

Ο δημιουργός του τραγουδιού μάλιστα το ονόμασε «Τα Κεφαλονίτικα» γρήγορα ακούστηκε σε όλο το νησί ενώ έγινε και …χορός και διασώζεται μέχρι σήμερα με αυτή την ονομασία.

 

« Και τα Κεφαλονίτικα στον Πύργο είναι (α)ρα(γ)μένα, και περιμένουν τον καιρό να φύγουν τα καημένα».

 

Να τονιστεί πως τε μέτρο του δεύτερου μέρους του είναι ημιτελές και δεν υπάρχει αντίστοιχο σε ολόκληρη την Ελλάδα..

Αυτό ίσως και να οφείλεται στην αλλοίωση που δέχθηκε το κομμάτι κατά την πάροδο του χρόνου.. ίσως δηλαδή κάποιο τμήμα του να ξεχάστηκε.

 

«Μαύρα θα βάψω να φορώ και μαύρα να κοιμούμαι, και μαύρα να σκεπάζομαι ώσπου ν' ανταμωθούμε. τσάκισμα: Έλα έλα σαν σου λέω, μην με τυρανείς και κλαίω.».

 

Άγγελος Σκλαβουνάκης