Γεώργιος Μολφέτας

¨Το μεγαλύτερο χωριό απ’όσα πήγες κι είδες, η γη πετρώδης και σκληρά παράγουσα νταήδες. Χωριό πολύ φιλότιμο κι ανδρειωμένο μέρος, ο κόσμος τις απόκριες ντύνεται σκουμποέρος…¨

Γεώργιος Μολφέτας

Αξιοθέατα

 
Τα Διλινάτα  περιλαμβάνουν  αρκετές ομορφιές τις οποίες  μπορεί να επισκεφτεί ο επισκέπτης που περνάει ή διαμένει από τούτα τα χώματα.  Το «μεγάλο χωριό»  βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων  και απέχει 9 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι και περίπου 22 χιλιόμετρα από τη διάσημη  παραλία του Μύρτου.  Μεγάλου του… ατού είναι η εκπληκτική θέα που υπάρχει από οποιοδήποτε σημείο του τόπου μας, όπου «βλέπει» τον κόλπο του Αργοστολίου ,τους Βαρδιάνους, το Ιόνιο πέλαγος  μέχρι και τη μία πλευρά από  το «πόδι» της Παλικής.
 
Από κει και πέρα το χωριό διαθέτει δύο ταβέρνες και ένα παραδοσιακό καφενείο όπου μπορείτε να γευτείτε τις τοπικές σπεσιαλιτέ καθώς και τον καφέ σας.
Στο κέντρο των Διλινάτων  πάνω από την πλατεία δεσπόζει το καμπαναριό όπου «στέκεται» περήφανα εδώ και δεκαετίες και αποτελεί το σήμα κατατεθέν του. Στο μεταξύ στην άκρη του χωριού βρίσκεται  ο ιστορικός  ναός της Παναγιάς της Λάμιας, ενώ στον περίβολο του, υπάρχει το μισογκρεμισμένο καμπαναριό της εκκλησίας, μετά τους σεισμούς του 1953.
 
Επιπλέον στο προαύλιο της εκκλησίας υπάρχει το παλιό νεκροταφείο καθώς και ένα παλιό σπασμένο κανόνι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα Διλινάτα παραμένει ακόμα ο χώρος ενός παλιού ελαιοτριβείου με τον εξοπλισμό της εποχής. Τέλος,  διεξάγονται δύο μεγάλα πανηγύρια στις 17 Αυγούστου και στις 8 Σεπτεμβρίου όπου μαζεύονται από όλα τα μήκη και τα πλάτη του νησιού για να θαυμάσουν «τον μπάλο του Διλίνη, που δεν το πάει άλλο… σαίνη».